Què és l’astroquímica?

L’Astroquímica és la ciència que estudia la composició química dels astres, l’abundància de reaccions i molècules, la seva interacció amb la radiació, i el material diluït en l’espai interestel·lar, normalment concentrat en grans núvols moleculars i nebuloses.

Les observacions d’ones de radi dues a terme en la dècada dels setanta van demostrar que l’espai interestel·lar no està només ple d’hidrogen i pols, sinó que també conté compostos químics complexos o molècules en estat gasós com l’aigua (H20), l’amoníac (NH3) o el metanol (CH3OH).                                            Abans es creia que l’espai només contenia hidrogen i pols, ja que hi ha molt poques reaccions químiques en el gas interestel·lar a causa de la seva temperatura tan freda.

Els elements químics s’uneixen per formar molècules que aquestes  en escalfar-se es converteixen en molècules gasoses en l’espai.

pexels-miriam-espacio-110854 (1)
  • Espai interestelar: regió de l’espai compost per dos o més astres.
  • Núvols moleculars i nebuloses: regió extensa de gas i pols interestelar en l’interior d’una galàxia, en la que la densitat de la matèria és suficientment alta, i la temperatura suficientment baixa perquè permet formar molècules, majoritàriament H2, però també podem trobar elements “més pesats” en quantitats mínimes; com l’heli, el carbó, el nitrogen o l’oxígen. Aquestes són especialment importants en la formació estelar. Actualment són les estructures galàctiques conegudes de major tamany.

L’element més abundant a l’univers és el dihidrogen (H2), però no es fàcilment detectable, en el seu lloc és més fàcil detectar material difús en molècules com el CO. Els astroquímics han aconseguit trobar centenars de tipus de molècules, algunes tan complexes com els aminoàcids o fullerens.
La investigació moderna en l’astroquímica també inclou l’estudi de la formació i interacció en medis poc densos, aquest estudi pot contribuir en la comprensió de l’origen de la vida la Terra.

La investigació moderna en l’astroquímica també inclou l’estudi de la formació i interacció en medis poc densos, aquest estudi pot contribuir en la comprensió de l’origen de la vida la Terra.